Kaszka orkiszowa - dla kogo? Jaką ma konsystencję i jak smakuje? Do czego może być stosowana?
Pyszna i pożywna kaszka dla niemowląt (od 6 miesiąca życia), dzieci i nie tylko. Bez dodatku cukrów, konserwantów, czy barwników. Może być przygotowywana na wiele różnych sposobów i z niezliczonymi dodatkami.
Kaszka jest drobna, podobna do kaszy manny, ugotowana z jest gładka i kremowa.
W smaku jest delikatna, słodkawa, ma lekko orzechowy smak (pozbawiony goryczki). Kaszka z dodatkiem mleka nie jest oczywiście przeznaczona tylko dla dzieci. Równie dobrze może być spożywana przez dorosłych, tym bardziej że jest prosta w przygotowaniu i wszechstronna. Tak samo dobrze
sprawdzi się jako podstawa puddingu, jak i zagęstnik do zup i sosów, a nawet baza do wegańskich placków.
Właściwości pszenicy orkisz
W odróżnieniu od pszenicy zwyczajnej
orkisz nie powoduje alergii i nietolerancji, a przez to nie osłabia układu odpornościowego. Ta pszenica to pradawna odmiana uprawiana na Bliskim Wschodzie już kilka tysięcy lat temu. W ostatnich latach jej popularność rośnie wręcz lawinowo. Nic w tym dziwnego. Jest to zboże odporne na warunki pogodowe i nie wymaga stosowania chemicznego nawożenia.
Jest też gatunkiem niemodyfikowanym genetycznie, co sprawia, że mamy do czynienia z naturalnym i pełnowartościowym ziarnem.
Pszenica orkisz to nie tylko naturalne, ale przede wszystkim odżywcze zboże. Jest oczywiście dobrym źródłem węglowodanów złożonych i białka, ale też cennych składników odżywczych beta-karotenu i witamin z grupy B. Zawiera w sobie również wiele pierwiastków, a nawet nasycone kwasy tłuszczowe, chociaż w małych ilościach. Poza tym dzięki obecności polifenoli orkisz uważany jest za naturalny antybiotyk wzmacniający odporność, co wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych i mniejszą zachorowalność w okresie zwiększonych infekcji. Produkty orkiszowe pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także
posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nadają się do spożycia nawet przez diabetyków.
Sposób przygotowania kaszki orkiszowej
Kaszkę można przygotować gotując na mleku (krowim, kozim lub roślinnym) lub wodzie. Na każde 500ml płynu potrzebujemy około 3-4 łyżki stołowe kaszki. Czas gotowania zależy od ilości płynu (przy 500ml to ok 15 minut). Ważne jest, by w jego czasie nie zapomnieć o mieszaniu. Pozwoli to na dobre rozpuszczenie i zapobiegnie przypaleniu się kaszki. Jeśli uzyskana na koniec konsystencja nie będzie nam odpowiadać, zawsze można dosypać odrobinę kaszki orkiszowej i zagęścić danie. Teraz wystarczy już tylko dodać owoce lub odrobinę miodu i pyszne śniadanie gotowe. Warto zaznaczyć, że kaszka nie jest dosładzana i podobnie do kaszy orkiszowej, jedynie zawiera naturalnie występujące cukry.
Kaszkę można również przygotować na wodzie i do ugotowanego, lekko przestudzonego dania dodać mleko w proszku lub modyfikowane (np. kozie). Opcjonalnymi dodatkami jest masło, fruktoza, miód lub to, co nam przypada do gustu. Smacznego!
Wartość odżywcza kaszki orkiszowej w 100 gramach
- Wartość energetyczna 1399 kJ / 330 kcal
- Tłuszcz 1,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
- Węglowodany 68 g w tym cukry 1,2 g
- Białko 10 g
- Sól 0,01 g
- Błonnik 2,9 g
Specyfikacja produktu:Producent: | Naturalnie Zdrowe |
Kraj pochodzenia surowca: | Polska |
Waga netto: | 500 gram |
Skład: | kaszka orkiszowa 100%, bez dodatku cukru, nie zawiera mleka |
Uwagi: | Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu. Najlepiej spożyć przed:/ nr partii produkcyjnej znajdują się na opakowaniu. W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Mieszankę należy przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru. |
Producent:
NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko
05-420 Józefów, ul Matejki 4